Hier vindt u meer informatie over de cursus streektaal en streekcultuur, en het inschrijfformulier.

> lees meer over de cursus
> schrijf je in voor de cursus

Over de taal van
Olst

De taal van Olst: Sallands

In een strook langs de IJssel, op het kaartje hieronder het gebied van het Centraal-Sallands genoemd, komen lange klinkers voor in woorden als eten, goot en koken. In Deventer, Olst en Wijhe zegt men èten, göte, kaoken. Oostelijker, in Raalte bijvoorbeeld, is het etten, götte, met een korte klinker.


Indelingskaart van het Sallands uit Bloemhoff, H., ‘Klank en vormleer’. In: Handboek Nederaksische taal- en letterkunde. Assen 2008, p. 86

Oostelijke klinkers

Deventer heeft in de woorden breef, greun en book (‘brief’, ‘groen’, ‘boek’) een ‘oostelijke’ klinker. In Olst is dat ook het geval, en in Wijhe-dorp hebben deze woorden resp. ook een ee, eu en oo. In het buitengebied van die plaats wordt niet breef maar brief (met lange ie) gehoord en boek (met een lange oe) in plaats van book. Men zegt in Wijhe en omgeving wel altijd greun, en niet gruun (met lange uu).
In de rest van West-Overijssel wordt vrijwel altijd brief, gruun en boek gehoord, met een klinker die dus ten opzichte van de oudere ee, eu, oo verhoogd is.

Meer lezen over de taal van Olst? Klik hier.