Hier vindt u meer informatie over de cursus streektaal en streekcultuur, en het inschrijfformulier.

> lees meer over de cursus
> schrijf je in voor de cursus

Auteurs uit
Steenwijk (Steenwiek)

Gerard Rutger Buisman (Steenwijk, 17-05-1952 – Steenwijkerwold, 01-08-2011) was dertig jaar leraar op o.a. de RSG te Steenwijk. Hij studeerde aan het Stedelijk Conservatorium in Zwolle en noemde zichzelf het liefst troubadour. Hij schreef en componeerde zijn eigen liedjes. Steenwijk en Steenwijkerland speelden daarin een belangrijke rol, zoals te horen valt op de CD Stenovicum (2000), ontstaan tijdens de gemeentelijke herindeling, met liedjes over Blokzijl, Vollenhove, Kalenberg en Blankenham: het dialect klinkt per plaats steeds net iets anders.

Buisman was ook een verteller. 'Verhalen en liedjes zijn opgenomen in de bundel Troubadour; vertellechies' (2005). Hij promootte de streektaal, richtte het streektaalblad op Hei-j ’t zel ‘elezen? in en om d` Olde Veste; met bijdragen als: Steenwiekerwoordenlieste, Steenwieker uutdrokkingen en Steenwieker bi´jnaemen. Het blad is uitgegeven tot 2005,

Buisman bracht in totaal zeven CD-albums uit en een dvd-serie ‘Steenwijkerland’ (2003-2004).  Verschillende liedjes zijn te beluisteren op Youtube. In 1999 richtte Buisman met zijn twee zoons, zwager en enkele vrienden de band Skuld op. Wegens ziekte van Gerard Rutger moest de band na een jaar alweer stoppen. Later produceerde en presenteerde hij diverse programma’s voor de lokale omroep en voor RTV Oost. In het project ‘Mooi Overijssel’ (CNR Entertainment / RTV Oost, 2006. 3 dvd-video's ) hebben Gerard Rutger Buisman en Wilma Dijksma ‘De kop van Overijssel’ voor hun rekening genomen.

Echtgenote/weduwe Alie Buisman-Heinhuis is lid van het cabaretgezelschap Steenwijker Krentekadettie en krijgt de lachers gemakkelijk op haar hand.

Dochter Sarah Buisman zong het titellied van het dialectmuziekproject Uutspreken (IJsselacademie, 2006. 1 cd). 

Klik hier voor de biografie en de bibliografie van Gerard Rutger Buisman.