Hier vindt u meer informatie over de cursus streektaal en streekcultuur, en het inschrijfformulier.

> lees meer over de cursus
> schrijf je in voor de cursus

Auteurs uit
Vroomshoop

Hendrik Entjes

Hendrik Entjes (Rheine in Westfalen, 17-09-1919 – Nieuwleusen, 08-05-2006) groeide op in Vroomshoop en was daar ook onderwijzer. Daarna werkte hij als leraar te Almelo, Amersfoort en Zwolle en als lector aan de Westfälische Wilhelms-Universität te Münster. Entjes beschouwde professor dr. C.B. van Haeringen als zijn belangrijkste leermeester; hij bracht Entjes op het spoor van de streektaal van Vriezenveen. In 1968 promoveerde Entjes aan de universiteit van Münster op ‘Die Mundart des Dorfes Vriezenveen in der niederländischen Provinz Overijssel.’ In 1964 werd Entjes hoofd van de lexicografische afdeling van het Nedersaksisch Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en in 1974 werd hij benoemd als hoogleraar Nedersaksische taal- en letterkunde, tot zijn emeritaat in 1982.

Hendrik Entjes was een autoriteit op het gebied van de taal- en letterkunde van Oost-Nederland en de aangrenzende Nederduitse gebieden. Al vroeg heeft hij zich ingezet voor een gelijkwaardige plaats van de streektaal of ‘moedertaal’ ten opzichte van het ‘algemeen beschaafd Nederlands’, nu de standaardtaal genoemd.

Af en toe schreef hij verhalen en gedichten in de streektaal, zoals: 'De leuge stee', opgenomen in Schriewied; verhalen en gedichten van Neersasse Schrievers (1958).

Bronnen: Hermann Niebaum. In: Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde te Leiden, 2006-2007. p. 72 t/m 80. / F.G.H.  Löwik, De Twentse Beweging: strijd voor modersproake en eigenheid (2003).  G. Bartels Martens, Een rondje Nieuwleusen (Kampen, IJsselacademie, 1997).

Thea Kroese

Thea Kroese (Vroomshoop, 1944) woonde lange tijd in Daarlerveen, gemeente Hellendoorn, maar woont nu in Vroomshoop. Ze begon als lerares Frans, Nederlands en wiskunde, maar werd vooral bekend als presentatrice van RTV Oost. Daarnaast was ze, vanaf de oprichting in 1996, directeur van het Van Deinse Instituut, de Twentse academie voor streekcultuur in Enschede, tot de fusie met museum Twentse Welle in 2008. Thea Kroese is geliefd vanwege haar lezingen in het Twents. Ze schreef: Twents; spelling & grammatica (2008) en verhalen en gedichten,  opgenomen in verzamelbundels. Samen met Anne en Annemieke van der Meiden schreef zij de tekst voor Mu’j es heuren (2011), een rijk geïllustreerde kinderbijbel. Daarnaast schreef ze ook kookboeken: samen met Han Weustink en Andre Hottenhuis schreef ze Stip in de pan: de Twentse keuken, vroeger en nu en samen met Han Hottenhuis Kieken & koken; kookboek voor Overijssel (2005) en Snoef d’r mar es an (2012).

Diny Meijer-Groothalle

Diny Meijer-Groothalle (1951) publiceert ook onder haar meisjesnaam. Ze woont in Daarle en publiceerde in de Twenterand Courant, is bestuurslid van Plaatselijk Belang Daarle en vindt het leuk haar dorp te promoten. De gedichtenbundel Cadans (Twentwel, 2012) is geschreven in de streektaal, met daarnaast een vertaling in het Nederlands.  Daarnaast publiceerde zij de bundel Stille Momenten, bestaand uit zeven gedichten in het Nederlands, geïnspireerd op de zeven kruiswoorden van Jezus. Ze schrijft daarover: ‘A-j oe weerkent in de regels, he-j as leazer groot geliek’. Haar gedicht 'Dagdreum’n', over de watertoren van Daarle, is op 22 januari 2009 voorgelezen op RTV-Oost. 

Marga Kool

Marga Kool  (Marrigje Macheltje Kool; Beekbergen, 1949) groeide op in Noord Brabant en Vroomshoop en verhuisde op haar twaalfde naar Zuidwolde. Zij woont nu weer in Linde bij Zuidwolde. Zij is een van de belangrijkste Drentse dichters en heeft veel gedaan voor het schrijven in de streektaal.

Een uitgebreid artikel op: http://www.hetdrentseboek.nl/auteurs/22-kool-marga-1949

Hans Nieboer

Hans Nieboer (Vroomshoop, 19-02-1950) woont in Vroomshoop. Hij is al jaren ambtenaar bij de gemeente Hardenberg, was gemeenteraadslid van Twenterand, werkt als plaatselijk correspondent bij de ‘Twentse Courant Tubantia’ en is actief in verschillende maatschappelijke verbanden. Cabaret, zingen en schrijven en voetbal zijn favoriete vrije tijdsbezigheden. In ‘De canon van Den Ham – Vroomshoop’ staat zijn gedicht: ‘Welkom, grote Puntbrugge.’