Hier vindt u meer informatie over de cursus streektaal en streekcultuur, en het inschrijfformulier.
Auteurs uit
Zwartsluis (De Sluus)
Albert Tulp
Albert Tulp (Zwartsluis, ca. 1928) verhuisde in 1940 naar Dordrecht en ging daar naar het christelijk lyceum en de kweekschool voor onderwijzers. Tulp werd onderwijzer in die omgeving, maar hield een band met Zwartsluis. Tulp schreef in de Sluziger Kroniek in het Nederlands over gebeurtenissen uit zijn jeugd aan de Zomerdijk en over opmerkelijke vondsten in het gemeente archief.
Ook schreef hij verhalen in de streektaal van Zwartsluis. In de Sluziger Kroniek zijn de volgende verhalen gepubliceerd: 'Zörg; over Leutien van de Stouwe' (nr. 18, aug. 1996, p.3), 'De bewaarskoele' (nr. 18, aug. 1996, p.5), 'De plisies' (nr. 19, dec. 1996, p.5), 'De sedaotn' (nr. 20, dec.1997, p. 11), 'Boerenleven tussen Möppelt en de Sluus' (nr. 45, sept.2005, p. 15). In boekvorm zijn verschenen: Ik zèg oe: een bundel verhalen in het Sluzigers (Dordrecht : Tulp, 1996. 56 p.) en Gitziel : ... ben ik van Duitsen bloed (Dordrecht: Tulp, 2006). Daarnaast heeft Tulp de Sluziger streektaal en de grammatica uitgebreid beschreven in: Veel voorkomende werkwoorden in het Sluzigers en Woordenlijst in het Sluzigers, gevolgd door Lijsten van woorden, werkwoorden en zelfstandige naamwoorden in het Sluzigers (Dordrecht: In eigen beheer, 1995, 1996, 1997) en Het Spellingwoordenboek van het dialect van Zwartsluis (Dordrecht: In eigen beheer, 2000).
Henri Klomp
Henri Klomp (Zwartsluis, 1934 – 2006) was een overtuigd communist en een 'eerlijk delenmens'. Klomps eerste boek Zo is het gegaan. Het oude Zwartsluis in herinneringen en verhalen (IJsselacademie, 2002) verscheen nog in het Nederlands. Voor zijn tweede boek, Mit valen en opstaon. Mien jongesjaoren in De Sluus (IJsselacademie, 2007), dat driekwart jaar na zijn plotselinge dood verscheen, koos hij zijn eigen streektaal, het 'Sluzigers'. Philomène Bloemhoff redigeerde de tekst en zegt: ‘de verhalen werden er authentieker, sprekender door.’ In de bundel schetst Klomp ondermeer de eenvoudige straat waarin hij opgroeide, de mensen die daar woonden, wat hij in Zwartsluis en daarbuiten 'uitspookte' en de ouderwetse arbeidsverhoudingen tussen baas en knecht.
Bron: In memoriam: Henri Klomp. In: Sluziger Kroniek, nr. 50, april 2007, p. 2.
Doortje Stam-Maandag
Doortje Stam-Maandag (Zwartsluis, 1957) schreef in de Sluziger Kroniek (nr. 71, april 2014, p. 11 t/m 13) over haar jeugd en het gezin waarin ze opgroeide - in het huis met rijwielhandel. Dit deed ze in het Nederlands. Ze woont nu in Belt-Schutsloot en schrijft regelmatig verhalen in de streektaal, die zijn gepubliceerd in Kopstôkken; verhaelen en gedichten in de streektaol van Noordwest Overijssel. Ook schrijft ze in het Nederlands columns voor De Brederwiedekrant.nl. Als lid van de Oaveriesselse Schrieverbond schrijft ze soms ook in de streektaal van Belt-Schutsloot. Het verhaal ‘De ofrekkening’ is opgenomen in de bundel Gloepens korte verhalen (Rijssen: Dannenberg Twenthe Tekst, 2014). Tevens heeft zij in 2014 een kinderboek uitgebracht.
Liesbeth ten Klooster
Liesbeth ten Klooster woont in De Velde. Na de opleidingen Sociaal Pedagogisch Werk aan het MBO, Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan het HBO en een Master Transculturele Systeemtherapie werd ze systeemtherapeut bij Tactus Verslavingszorg. Liesbeth is lid van de Schrieversbond Oaveriessel en de regionale werkgroep Noord-West Oaveriesselse Schrieverskring (NWO-S)
Liesbeth ten Klooster schreef verhalen voor de streektaalbundel Kopstôkken. Deze verhalen werden de aanzet voor twee boeken met kleuterpraat in de onvervalste streektaal van Zwartsluis: As ’t an mi-j lag… dan wus ik ’t wêh (In eigen beheer, 2007) en A-k wus wa-k mus (In eigen beheer, 2015). Daarin beschrijft ze de belevenissen van haar zevenjarige zoon William. Hij laat zijn ‘heldere licht’ schijnen over het wel en wee van al zijn huisgenoten.
Zie kopstokken.nl voor meer informatie.
Henk en Janny Hooijer
Henk en Janny Hooijer treden als Henk en Janny uut de Sluus al sinds 2000 op met door hen zelf geschreven liedjes, gedichten, sketches en verhalen in streektaal, onder andere tijdens de streektaalavonden in de Sluuspoort. Hun programma’s worden als zeer herkenbaar ervaren, zo ook het programma De vrouw komp van Venus en de man komp van Mars, waarin op humoristische wijze de verschillen tussen man en vrouw worden behandeld.
Janny is lid van de Schrieversbond Oaveriessel en de regionale werkgroep Noord-West Oaveriesselse Schrieverskring (NWO-S).
Sluziger kroniek
Sluziger kroniek; kwartaalblad van de Historische Vereniging Zwartsluis, bevat af en toe verhalen in ’t Sluzigers, zoals:
Klaas Würsten en Reinder Boomker schreven over heel verschillende onderwerpen in de rubriek ‘Warkschrift’ (Nr. 10, december 1993, p. 11/24; nr. 11, maart 1994, p. 9/11; nr. 12, september, p. 12; nr. 14, april 1995, p. 14/17). G.T. Sintemaartensdijk, ‘Ons dialect’; met naschrift van R.D. Leenman (oud- directeur van de Chr. Mulo, overleden 11-04-1999). Aan de hand van de gelijkenis van de verloren zoon,geschreven in het dialect van Zwartsluis uit het jaar 1871, geeft de auteur aan hoe de spelling steeds verandert. (nr. 17, april 1996, p. 26). Wicher Loos, ‘Jeugderinneringn van 'n old Sluzegr’ (uit Zwolle); met naschrift R.D. Leenman. (nr. 20, april 1997, p. 3), en ‘Oe a'j vrogr as kienders oen tied deurbragtn, mit wie en waormit’ (nr. 21, augustus 1997, p. 3 t/m 9). H. Ridderinkhof (1939, woont te Eibergen), ‘Oorlog 1940-1945; Kort belevingsverhaal: Van ‘Doar ei'j ze!’ tot ‘Sie bin weg!’ (nr. 59, april 2010, p.3 t/m 4). Anoniem, ’Kool'nokke; Jongensverhaal in dialect over ca. 1948’ (nr.72, september 2014, p. 18).